ילדים רבים מתקשים להגות מילים ברור בגיל צעיר. חלקם מתקשים להגות אות אחת או שתיים, אך אצל ילדים אחרים הקושי בהיגוי מורגש כמעט בכל האותיות ובכל מילה. שיבושי היגוי רבים כאלו יכולים להגרם מכמה סיבות, שאחת מהן היא היפוטוניה.
היפוטוניה הינה מתח שריר נמוך (היפו=נמוך, טונוס=מתח שריר). טונוס הינו דבר מולד, והוא יכול להיות מוגבר (היפרטונוס), נורמלי או מופחת (היפוטוניה).
קיימות תסמונות רבות הקשורות להיפוטוניה, כמו תסמונת דאון, cp ועוד. קיימת גם היפוטוניה מולדת שפירה (benign congenital hipotonia) שהגורם שלה אינו ידוע. היפוטוניה בגוף קשורה גם להיפוטוניה באברי ההיגוי והאכילה בפה: הלשון והשפתיים. בלשון, לדוגמא, יש 16 שרירים, חלקם ישרים וחלקם אלכסוניים, המשמשים לתנועתיות הלשון בדיבור ואכילה.
כאשר יש היפוטוניה, הלשון והשפתיים "כבדות" וקשה להזיז אותן. תינוקות בעלי טונוס נהנים מתנועה בכל הגוף וגם בפה.
מצב זה מתבטא במלמול רב, שמאמן את התינוק להפיק צלילים שונים, ובאכילה מדורגת של מאכלים במרקם יותר ויותר קשה. תינוק היפוטוני, בחודשי חייו הראשונים, לא נהנה מהמשחק עם הלשון והשפתיים ולא מאמן את השרירים במלמול ובאכילה של מאכלים במרקם קשה, וכך מתחיל מעגל של כבדות, חוסר אימון וקושי תפקודי. פעמים רבות היפוטוניה גם מתלווה בריור -הוצאת רוק רב מהפה עקב קושי בסגירת הפה באופן אקטיבי ובהשארתו סגור. אם כי יש לזכור שריור יכול לנבוע כמובן גם מקשיים אחרים כמו קושי בתחושה. (למידע נוסף לגבי התפתחות שפה אצל תינוקות לחץ כאן)
אבחון של היפוטוניה באברי ההיגוי מתבצע במהלך אבחון שפה ודיבור של קלינאית תקשורת. האבחון כולל לקיחת אנמנזה (ההיסטוריה הרפואית והשפתית של הילד) ואבחון של הילד, כולל ניתוח שגיאות ההיגוי של הילד ובדיקת תנועתיות של הלשון והשפתיים.
תיאור מקרה: דביר (שם בדוי), בן שלוש, הופנה לאבחון שפה בגלל מובנות דיבור נמוכה. הוא התקשה לסגור את פיו ולהניע את הלשון והשפתיים על מנת להגות את האותיות ואימו הגדירה אותו "כמי שמדבר עם תפוח אדמה חם בתוך הפה".
דביר מעדיף לאכול מאכלים רכים, כמו מעדנים וירקות מבושלים, ונרתע מאוכל עם מרקם קשה. כמו כן, רוב הזמן פיו של דביר פתוח והוא מרבה לרייר. בנוסף, לדביר היו קשיים שפתיים נוספים שהתבטאו באוצר מילים דל וקושי בהפקת משפטים.
התהליך הטיפולי: הטיפול בהיפוטוניה כלל הסבר נרחב להורים על מהות הבעיה ובניית סדרת תרגילים קבועה שהתבצעה יום יומית בבית וגם בטיפול השבועי בקליניקה. טיפול בהיפוטוניה של אברי ההיגוי כולל חיזוק אקטיבי של השרירים במהלך הטיפול ובבית. התרגילים כוללים למשל: ניפוח בועות סבון תוך כיווץ השפתיים על מנת לחזק את שרירי השפתיים, וליקוק של ממרח מעל השפה העליונה ומתחת לשפה התחתונה על מנת לחזק את שרירי הלשון. כמו כן, עבדנו על האטת קצב הדיבור על מנת שדביר יוכל לשים לב לכל האותיות שהוא אומר ויהיה לו קל יותר להגות אותן. לאחר מספר טיפולים, מובנות הדיבור של דביר השתפרה, כיום הוא מדבר באופן ברור והריור ממנו סבל פסק. (למידע נוסף לגבי מעורבות הורים בטיפול לחץ כאן)
לסיכום, היפוטוניה הינה אחד הגורמים הנפוצים לשיבושי היגוי מרובים ולמובנות דיבור נמוכה, לצד קושי תחושתי או דיספרקסיה למשל.
היפוטוניה הינה מולדת, נובעת ממקור מוחי וניתנת לטיפול באמצעות חיזוק השרירים הרלוונטיים. היפוטוניה בשרירי ההיגוי של הפה יכולה להתבטא בשיבושי היגוי ובמובנות דיבור נמוכה. הטיפול בהיפוטוניה של אברי ההיגוי כולל חיזוק של שרירים באברי ההיגוי ומתן אסטרטגיות נוספות כמו האטת קצב הדיבור.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.