כיצד למקסם את השפעת הטיפול באמצעות המעורבות ההורית:
הורים רבים שיתפו אותי בהתלבטותם לגבי מידת המעורבות שלהם בחדר הטיפולים, בעבודה עם הילד בבית, בעירוב הצוות החינוכי ועוד. לפניכם עשרה עקרונות וכללי מפתח בסיסיים על מנת למקסם את הטיפול והשפעתו בבית. עקרונות אלו נוגעים לעבודה של ההורה עם הילד בבית, לקשר עם קלינאית התקשורת ולשיתוף עם הצוות החינוכי.
ראשית, בצעו תיאום ציפיות עם קלינאית התקשורת בתחילת הטיפול לגבי מטרות הטיפול, תפקיד הקלינאית ותפקידכם בחדר הטיפולים ובבית.
הבהירו את רצונותיכם ותפיסותיכם לגבי הצבת הגבולות בחדר. מנסיוני המקצועי למדתי כי לרוב עדיף שקלינאית התקשורת תהיה האחראית לנושא הצבת הגבולות וכך היא תוכל להתוות את הדרך ולבחור במה להתמקד ועל מה לוותר אולם על תוותרו על מקומכם כאנשים הקרובים ביותר לילד וכאלו המכירים אותו בצורה הטובה ביותר. שתפו את הקלינאית בהשקפותיכם וקבעו ביחד את הדרך שתוביל לטיפול מוצלח ומשמעותי.
היו שותפים בטיפול (במסגרת האפשר) גם בתוך חדר הטיפולים. וזאת, על מנת ללמוד כיצד לעבוד עם הילד בבית. זיכרו, מידת העבודה בבית היא מרכיב מרכזי בקביעת קצב ההתקדמות בטיפול.
בקשו הסברים תיאורטיים לגבי שלבי ההתקדמות בטיפול, סדר הרכישה של היכולות השפתיות השונות וגישות הטיפול השונות. כך תוכלו לעבוד עם הילד ביתר קלות, לקחת חלק משמעותי יותר בטיפול ואף תבינו טוב יותר את הרציונל העומד מאחורי התרגילים השונים.
זיכרו שאנו משתמשים בשפה לשם תקשורת. לכן צרו אווירה של הקשבה, ענין והנאה מהשפה בבית. הימנעו משאלות רטוריות וצרו שיחה משמעותית בבית.
מיצאו דרכים לרתום את הילד ואת שאר בני המשפחה (אחים, סבים וכו') לטיפול על מנת להכליל את היכולות שנרכשו בטיפול, לתרגל אותם ולשלבם במציאות היום יומית של הילד.
דברו עם הילד באופן שתואם את רמת השפה בה הוא נמצא מבחינת אוצר המילים, אורך המשפטים ומורכבותם על מנת שיוכל לחקות אתכם ולהרחיב כך את יכולותיו (למשל: ילד שמדבר במילים בודדות ייעזר בהורה המדבר במשפטים של 2-3 מילים, במילים שחוזרות על עצמן ובאינטונציה מודגשת).
שלבו את העבודה השפתית בתוך סדר היום שלכם: מיצאו, יחד עם קלינאית התקשורת, משחקי חריזה או הגדרות שניתן לשחק במכונית למשל, באמבטיה, בארוחת הערב וכו'.
במידת האפשר,שתפו את הצוות החינוכי של הילד בטיפול. בעיקר מבחינת מטרות הטיפול ואופן הטיפול על מנת להכליל את היכולות שנרכשו בטיפול גם לסביבתו החינוכית.
הימנעו משאילת שאות ועריכת "מבחנים" לילד (כמו : "מה זה?" או "ספר לי מה עשית בגן?"). במקום זאת. אימרו אתם את המשפט או המילה שהייתם רוצים שילדכם יגיד. כך הילד יוכל ללמוד את אופן ההתנהגות השפתי המתאים בעזרת חיקוי וללא לחץ.
לסיכום, קיימים גורמים רבים המשפיעים על קצב ההתקדמות של הילד בטיפול השפתי, אולם ההורה יכול להשפיע רק על חלק מהגורמים הללו. חשוב מאוד להיות מעורבים בצורה מותאמת בטיפולי השפה, לשמור עם קשר ושיח פתוח עם קלינאית התקשורת בכל שלב בתהליך הטיפולי, שתפו אותה בתחושותיכם, ברצונותיכם ואמונותיכם. אל תוותרו על תרגול הכישורים שנרכשו בטיפול בבית. עשו זאת בצורה מהנה, נעימה וטבעית ככל שניתן, כך יירתם גם ילדכם לטיפול ביתר קלות.
מתפקידי כקלינאית התקשורת ללוות את ההורים בטיפול, לייעץ, לתמוך , להקשיב, למסור מידע ולסייע בכל שלבי הטיפול גם בחדר הטיפולים וגם בבית. ישנם רעיונות רבים לעבודה בבית בצורה שתתאים לסדר היום ולרצון ההורים, אל תהססו להשתמש בהם.