תסמונת דאון הינה לקות גנטית במקורה, הנגרמת מעודף של כרומוזום 21, וגורמת לפיגור שכלי ברמות משתנות (בין פיגור מתון לחמור). הלוקים בה ניחנים בתווי פנים אופייניים, וסובלים מעיכוב התפתחותי הן ברמה הגופנית והן ברמה השכלית.
העיכוב ההתפתחותי של ילדים בעלי תסמונת דאון, מתבטא בין היתר בלקויות שפה שונות.
ממה למעשה מורכבת שפה?
לשפה שני חלקים עיקריים: הבנה והבעה. הבנת השפה כוללת את המסר הנקלט הילד מאזין לו והבעת השפה כוללת את המסר שהילד מפיק.
הבנת השפה כוללת זיהוי של חפצים, הבנת פעלים ותארים, והבנה של הוראות, מושגים ושאלות.
הבעת השפה כוללת חמישה מרכיבים מרכזיים, המתקשרים האחד לשני –
*צלילי השפה (פונולוגיה)
*פרגמטיקה
*תחביר
*אוצר מילים (סמנטיקה)
*המערכת הצורנית של השפה (מורפולוגיה)
מהם, אם כך, הליקויים השפתיים מהם סובלים ילדים עם תסמונת דאון?
באופן כללי קיים איחור ברכישת השפה על כל מרכיביה בקרב ילדים עם תסמונת דאון, ולעיתים האיחור בהבנה קל יותר מהאיחור בהבעת השפה.
הבנת השפה: אצל ילדים עם תסמונת דאון קיים פעמים רבות קושי בזיכרון, בהמשגה ובהכללה. הקושי בהמשגה מתבטא בכך שהילדים מתקשים לתרגם את קולות הדיבור השונים לכדי מושג, דבר הגורם לפגיעה בהבנת השפה. הקושי בהכללה גורם לכך שהילד מתקשה להכליל מושג על כל מיני סוגים שונים שלו (למשל: להבין שהמילה "כיסא" מתייחסת לכיסא גדול, כיסא קטן, כיסא של הגן וכיסא של הבית).
*פונולוגיה: לעיתים קרובות מובנות הדיבור של ילדים עם תסמונת דאון היא נמוכה מהמצופה לגילם. קיימות כמה סיבות לכך ראשר השמיעה היא הבולטת שבהם:
שמיעה: פעמים רבות לילדים בעלי תסמונת דאון ישנן בעיות שמיעה שנובעות מטונוס שרירים חלש בשרירי האוזן, וכן ממבנה אוזן קטן הגורם להצטברות נוזלים. בעיות השמיעה מטבען מעיבות על תהליך רכישת השפה, שכן תהליך הרכישה מורכב גם מחשיפה שמיעתית לצלילי הדיבור ולהיגוי נכון. על כן, חשוב מאוד שילדים הלוקים בתסמונת דאון יבצעו בדיקות שמיעה תקופתיות על מנת לבדוק את מצב השמיעה ולטפל בה.
*פרגמטיקה: חלק ניכר מהילדים עם תסמונת דאון ניחנים ביכולות תקשורתיות מצוינות, ומצליחים להשתמש בהן היטב עוד לפני שהם יודעים לדבר. דבר זה מתבטא ביכולות שפה קדם מילוליות כמו הצבעה, ג'סטות (תנועות גוף) והבעות פנים. חשוב מאוד לעודד את הילדים לסוג זה של תקשורת קדם מילית מכיוון שהיא עוזרת לפתח לאחר מכן תקשורת מילולית.
*תחביר: הילדים מאופיינים בעיבוד איטי של המידע אותו הם קולטים- על כן, הם מתקשים לשמוע מילים קצרות . לדוג' – מילות חיבור, אשר בעזרתן נבנים משפטים (למשל: את, ו, ש, ל). כתוצאה מכך, בדרך כלל משפטיהם פשוטים וקצרים.
*סמנטיקה: רמת הקוגניציה הנמוכה של הילדים, מתבטאת גם בקשיים בזיכרון, בהמשגה ובהכללה. קשיים אלו גורמים לאוצר מילים דל יותר וקושי ברכישת מילים. בעיות הזיכרון משפיעות גם על יכולת הנקראת "שיום": שיום (מהמילה "שם") הוא למעשה היכולת להצמיד תווית מילולית לגירוי או לחפץ. כלומר, שליפת מילים מזכרונינו הפנימי. אוצר המילים המצומצם של ילדים עם תסמונת דאון, וכן קשיי הזיכרון- גורמים להפרעה ביכולת השיום והשליפה, אשר נחשבת למיומנות שפתית הכרחית.
*מורפולוגיה (דקדוק): ילדים עם תסמונת דאון חווים לעיתים קרובות קושי בהטיית המילים השונות בהתאם לחוקי השפה. כתוצאה מכך הם מתקשים בהטיית פעלים לנקבה ולרבים ובריבוי של שמות עצם ופעלים, למשל. גם אצל ילדים עם תסמונת דאון, כמו אצל ילדים ללא התסמונת, יכולות להיות לקויות שפה ותקשורת נוספות, כמו למשל דיספרקסיה (קושי בתכנון היגוי רצף אותיות במילה) ואף אוטיזם.
מבנה הפה: נוסף על כך, לילדים עם תסמונת דאון יש מבנה פה שונה: הלשון מוגדלת ורפויה, החיך גבוה וצר יותר ומבנה השיניים אחר.השונות באזור הפה מועצמת אף יותר מכיוון שטונוס השרירים החלש (היפוטוניה- ראו מאמר) משפיע על שרירי הפנים, ולכן אצל רבים מהילדים הלשון "כבדה"וקשה להם להניע אותה, וגם קשה להם לשמור אותה בתוך הפה, עקב חולשה של הלשון והשפתיים. דיבורם של ילדים עם תסמונת דאון מאופיין פעמים רבות כדיבור "כבד" עם הגייה מעט "מרוחה", כלומר חיתוך דיבור לא מדויק.
שיטות הטיפול:
ישנן שתי שיטות טיפול מרכזיות לליקויי השפה בקרב ילדים עם תסמונת דאון: "טיפול התנהגותי" ו"טיפול התפתחותי טבעי".
הטיפול ההתנהגותי (ביהייביורסטי) דוגל בהכוונת המטופל ע"י המטפל, על מנת להשיג תוצאות רצויות. המטרות מוגדרות מאוד, ומושגות באמצעות חזרות רבות על אותו הגירוי, והדירבון לביצוע המטלות מעשה באמצעות פרסים וחיזוקים חיוביים אחרים. יתרונות השיטה הן שהיא כמותית ומדידה ומתייחס למס' הצלחות במטלה כמותית ספציפית, והחיסרון שלה הוא שהיא מקשה על הילד את תהליך ההכללה לשפה הדבורה הספונטנית. לעומתה, שיטת הטיפול ה" התפתחותית טבעית", בה אני מאמינה, בוחרת להעמיד את המטופל במרכז. בחירת מטרות הטיפול היא בהתאם למצב השפתי בו נמצא הילד, תוך מעקב אחרי שלבי הרכישה הטבעיים של השפה ונעשית באמצעות משחק, הנבחר על פי העדפות הילד ורצונותיו. חסרונות השיטה הזו שהיא פחות כמותית ומדידה. לעומת זאת, יתרונה המשמעותי מתבטא בכך שהיא תורמת להכללת היכולות
ליום יום ומקלה על שיתוף הפעולה של הילד בטיפול וכך מאפשרת שיפור מהותי ביכולות השפתיות של הילד ועל כן גם בביטחון שלו בדיבור ובהבעה. חשוב להדגיש כי הלמידה האיטית של ילדים עם תסמונת דאון גורמת להתקדמות איטית ברכישת השפה, ולכן הטיפול הוא לרוב מתמשך וארוך טווח.
לסיכום, קיים ספקטרום של קשיים ויכולות אצל ילדים עם תסמונת דאון. יכולותיהם הקוגניטיביות נעות בין איחור מתון עד חמור, וכך גם יכולות השפה שלהם.
ילדים עם תסמונת דאון מאופיינים בליקויי שפה נרחבים, בכל תחומי השפה והדיבור: בתחומי ההיגוי, אוצר המילים, התחביר, הדקדוק וההבנה ברמות שונות של קושי. ניתן לטפל בילדים עם תסמונת דאון באחת משתי שיטות טיפול עיקריות: שיטה התנהגותית ושיטה התפתחותית טבעית.