התמחויות

עיקרי תחומי ההתמחות שלי כקלינאית תקשורת לילדים:

ליקויים שפתיים:

גימגום וחוסר שטף התפתחותי:
חזרות מרובות על צלילים והברות, לעיתים עם תנועות מאמץ של הפנים והגוף. חוסר שטף התפתחותי מופיע בדרך כלל בגילאים שנתיים עד שלוש שנים ברמות חומרה שונות, וגמגום יכול להופיע בכל גיל. הגמגום נגרם בד"כ בתוצאה מקושי בתיאום בין נשימה והיגוי המילים. העבודה על הגמגום מתבצעת באמצעות טכניקות של עיצוב שטף הדיבור.

שיבושי היגוי:
קושי בהגיית אותיות וצלילים מסויימים, לרוב באופן עקבי. קושי זה יכול לנבוע מחולשת שרירים (היפוטוניה) או קשיים תחושתיים באזור הפה (תת תחושה או עודף תחושה) וכן משילוב ביניהם.

דיספרקסיה:
קושי בתכנון המוטורי של הפקת הדיבור בפה, המביא לשיבושי היגוי רבים , לא עקביים ברובם, ולמובנות דיבור נמוכה. השיבושים אצל ילדים עם דיספרקסיה מתבטאים בהשמטה, החלפה או הוספה של צלילים או הברות שלמות.

קשיי שליפה:
קושי לא עקבי בשליפת מילים מוכרות מהזיכרון . קושי בשליפה יכול להתבטא בחוסר שטף או בהחלפות של מילים למילים דומות מבחינת המשמעות. הטיפול בקשיים בשליפה כולל הרחבת הידע הסמנטי והידע הצלילי על המילים.

קשיים בזיכרון שמיעתי ובהבנת הוראות מורכבות: קושי בזכירת מסרים המועברים בשמיעה וקושי בהבנת הוראות הכוללות מושגים מורכבים.

קשיים בהתארגנות תחבירית:
קושי בהעברת מידע במשפט תקין תחבירית. אצל ילדים צעירים יותר הקושי בא לידי ביטוי בקושי בשימוש במשפטים ולא במילים בודדות, ואילו אצל ילדים מבוגרים יותר, הקושי מתבטא בשימוש במשפטים קצרים יותר במקום במשפטים ארוכים ואינפורמטיביים יתר.

קשיים בארגון המסר המילולי:
קושי בסיפור חוויה או סיפור ברצף. ילדים עם קושי בארגון המסר המילולי נזקקים להרבה הכוונה של ההורים כדי לספר חויות מהגן או חומר לימודי.

אוצר מילים דל:
אוצר מילים בעברית מורכב בעיקר משמות עצם, פעלים ותארים. ילדים עם אוצר מילים מצומצם, או קושי ברכישת אוצר מילים, מתקשים להשתמש במילים מדויקות ומשתמשים פעמים רבות במילים כלליות כמו "זה" או ,"עושה ככה".

ליקויים בתחום התקשורת:

PDD, ASD, אוטיזם: קושי תקשורתי ראשוני, הנמצא על רצף רחב של יכולות וקשיים, ומתבטא בקושי ביצירת קשר עם הזולת, בשיתוף בחוויות ובהנאה משותפת ממשחק, לצד קשיים שפתיים רבים. הליקוי התקשורתי מתבטא בקשיים מגוונים, החל מקשיים ביצירת תקשורת לא מילולית, כמו קשר עין, הצבעה ומחוות גופניות שונות (כמו תנועות של "כן" ו"לא" עם הראש, ) עבור דרך יצירת קשר עין, וכלה ביצירת הדדיות במשחק תוך התייחסות לתורות, לרצונות ולכוונות של המשתתפים השונים.

קושי התפתחותי רב תחומי: המערב ליקוי שפתי עם איחור מוטורי ו/או תחושתי, ו/או רגשי. קושי התפתחותי רב תחומי דורש מהמטפל ראייה רחבה יותר של הילד בתוך הלקות תוך עבודה רב צוותית עם שאר הצוות המטפל. קשיים התפתחותיים רב תחומיים כוללים גם עבודה עם ילדים עם תסמונות, כמו למשל, תסמונת דאון.

ילדים בטיפול שפה

אני מזמינה אתכם ליצור עימי קשר בכל שאלה לגבי אבחון וטיפול

טלפון: 050-7397006
דוא"ל: rotemigo@yahoo.com